Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan Grab Malaysia (Grab) telah menandatangani memorandum persefahaman (MoU) bagi menggalakkan komuniti rakan pemandu dan penghantar mereka menabung untuk simpanan persaraan melalui program i-Saraan bagi ahli yang berumur bawah 55 tahun atau caruman sukarela bagi yang berumur 55 dan ke atas.

MoU ini adalah kesinambungan daripada MoU yang telah ditandatangani oleh kedua-dua pihak pada Ogos 2018. Selain daripada insentif kerajaan bagi pencarum i-Saraan, mulai 1 September Grab akan memberi insentif untuk rakan pemandu dan penghantar.


INSENTIF I-SARAAN

i-Saraan ialah caruman sukarela yang membolehkan individu yang bekerja dalam ekonomi gig dan juga yang bekerja sendiri menabung untuk simpanan persaraan mereka melalui caruman di KWSP.

  • Akan menerima insentif Kerajaan sebanyak 15 peratus berdasarkan jumlah caruman individu setahun, sehingga maksimum RM250 setahun. 
  • Bawah program caruman sukarela pula, individu boleh mencarum sendiri pada bila-bila masa sehingga RM60,000 setahun.

Insentif kerajaan buat pencarum i-Saraan: 15% daripada jumlah caruman individu setahun (maksimum RM250)INSENTIF GRAB UNTUK PENCARUM KWSP

Mulai 1 September 2021, Grab akan memberi insentif untuk rakan pemandu dan penghantar yang berkelayakan seperti yang dinyatakan dalam MoU tersebut:


GANDAAN DIVIDEN

Dengan membuat simpanan awal walaupun dengan jumlah yang kecil, rakan pemandu dan penghantar Grab akan mendapat manfaat daripada penggandaan dividen.

Sebagai contoh, melalui penggandaan dividen :


1. Individu yang mencarum RM10 sebulan untuk tempoh 30 tahun akan menggandakan simpanan mereka menjadi RM8,220 selepas 30 tahun, atau dua kali ganda daripada jumlah caruman yang dibuat. 


2. Rakan pemandu dan penghantar Grab mencarum RM140 sebulan, mereka berpeluang menikmati insentif Grab dan i-Saraan, memberi mereka jumlah terkumpul sebanyak RM114,840 dalam masa 30 tahun.MAKLUMAT LANJUT

Untuk maklumat lebih lanjut mengenai inisiatif ini, ahli boleh merujuk saluran komunikasi rasmi KWSP di laman kwsp.gov.my/ms atau hubungi Pusat Pengurusan Pelanggan KWSP di 03-8922 6000