[TERKINI] PERMOHONAN BANTUAN RM 600 PERKESO ( COVID19) BAGI PEKERJA TERJEJAS

Apply dan claim sekarang, Cara mohon permohonan Bantuan RM600 Perkeso sebulan untuk Cuti Tanpa Gaji di bawah skim eis disebalik musibah covid 19

Nampaknya, ramai yang sudah mula terkesan dek kerana penangan wabak covid-19. Bukan sahaja kesan kesihatan selepas wabak ini telah menyebabkan ramai kalangan pekerja dan majikan mula terasa bahangnya.

Semuanya selepas kerajaan Malaysia bertindak drastik untuk tidak membenarkan rakyat Malaysia keluar rumah kecuali untuk urusan yang dibenarkan sahaja.

Melihatkan situasi ini yang pastinya akan menjejaskan golongan perniaga dan pekerja serta majikan di Malaysia, pihak socso Malaysia telah melancarkan bantuan kewangan RM600 yang diumumkan kerajaan Malaysia

Bantuan perkeso RM600 ini adalah merupakan usaha pihak kerajaan Malaysia melalui pihak socso di bawah Sistem Insurans Pekerjaan bagi membendung situasi ada kalangan majikan terpaksa memberikan notis cuti tanpa gaji dek kerana masalah kewangan syarikat yang meruncing sepanjang wabak ini berlangsung. Jika anda berminat dengan bantuan ini, boleh teruskan meneliti info dan maklumat yang kami kongsikan di bawah ini:

Cara Permohonan Bantuan RM600 Perkeso

1) Kepada anda yang berminat, boleh apply dan download borang permohonan erpc-19 ini dan cara memohon bantuan perkeso Rm600 sebulan ini cukup mudah melalui pautan yang dikongsikan di bawah ini.

https://www.perkeso.gov.my/index.php

2) Borang permohonan yang telah lengkap info yang diperlukan, boleh dihantar terus melalui emel rasmi ini, erpc19@perkeso.gov.my

3) Segala permohonan akan dilakukan sendiri oleh pihak majikan anda.

Syarat Kelayakan

1) Terbuka kepada mana-mana daripada anda sebagai pekerja swasta telah pun mencarum berdasarkan kadar caruman sip Sistem Insurans Pekerjaaan

2) Jika anda hanya menerima gaji RM4000 sebulan dan ke bawah, anda layak untuk memohon bantuan ini ini

3) Anda hanya layak mohon bantuan ini jika telah melalui sekurang-kurangnya 30 hari cuti tanpa gaji. Contohnya jika anda diberikan cuti tanpa gaji oleh majikan selama 4 bulan contohnya. Dan anda sudah pun cuti tanpa gaji selama 30 hari, hari yang ke 31 anda sudah layak untuk memohon dan berpeluang untuk menerima RM600 sebulan dan berjumlah RM2,400 untuk tempoh 4 bulan lamanya.

Cara Pembayaran Cuti Tanpa Gaji

Kepada yang melepasi syarat kelayakan yang telah pun ditetapkan, anda akan diberikan bayaran sebanyak RM600 oleh pihak perkeso mellaui majikan anda.

Majikan anda yang diberikan tanggungjawab untuk menyerahkannya kepada anda.

Kegagalan majikan berbuat demikian, tindakan keras akan diambil terhadap majikan yang tidak amanah.

Bayaran ini sebagai ganti cuti tanpa gaji anda bergantung kepada jumlah notis cuti tanpa gaji yang diberikan oleh majikan anda. Maksimum had yang telah ditetapkan adalah sehingga 6 bulan sahaja. Tidak lebih daripada itu.

Pautan Penting Untuk Rujukan

P/S: Warwarkan juga bantuan perkeso RM600 ini di Facebook dan Whatapps ahli keluarga terdekat dan kenalan rapat anda semoga dengan perkongsian ini dapat membantu meringankan masalah dan kesulitan mereka. Insyaallah!