Kerajaan Negeri Perak melalui Yayasan Perak memperuntukkan sebanyak RM200 kepada bayi kelahiran Negeri Perak mulai tahun 2010 sebagai simpanan permulaan menerusi Skim Simpanan Pendidikan Tinggi Nasional (SSPN-i) di bawah PTPTN.

Tabung Simpanan Pendidikan Anak Perak disediakan bermatlamat untuk memberi kesedaran dan menggalakkan rakyat untuk membuat simpanan bagi kegunaan anak semasa melanjutkan pengajian di universiti serta mengurangkan tanggungan beban hutang pendidikan yang tinggi di kemudian hari.

KADAR PEMBERIAN

Skim Simpanan Pendidikan Tinggi Nasional sebanyak

  • RM200


KEISTIMEWAAN OLEH PTPTN

Beberapa keistimewaan yang telah ditawarkan oleh pihak PTPTN adalah:

1. Merupakan satu cara atau kaedah simpanan yang direka khas oleh Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) bagi tujuan pendidikan tinggi;

2. Menawarkan pelepasan taksiran cukai pendapatan sehingga RM8,000.00 setahun;
Perlindungan takaful secara percuma ke atas pendeposit yang mempunyai simpanan RM1,000.00 dan ke atas;

3. Pemberian Geran Sepadan sehingga RM10,000.00 untuk sebuah keluarga yang layak; (Syarat keluarga berpendapatan bulanan tidak melebihi RM4,000.00 sebulan layak Geran Sepadan apabila anak diterima dan mendaftar masuk ke IPT)

4. Simpanan serendah RM20.00 sahaja pada bila-bila masa;

5. Kadar dividen yang menarik serta kompetitif dan dikecualikan daripada cukai pendapatan;

6. Kemudahan simpanan melalui potongan gaji.


Perlindungan takaful secara percuma berupa manfaat dan atau khairat kematian hanya layak untuk pendeposit yang berumur 18 hingga 65 tahun.

Sementara penerima manfaat yang berumur 1 hari hingga 28 tahun layak mendapat khairat kematian jika berlaku kematian ke atasnya. Walaubagaimanapun, ia tertakluk kepada syarat dan peraturan yang ditetapkan.SYARAT BANTUAN TABUNG SIMPANAN PENDIDIKAN ANAK PERAK

1. Tabung Simpanan Pendidikan Anak Perak merupakan insentif yang diberikan dalam bentuk simpanan pendidikan untuk masa hadapan anak-anak.

2. Penerima manfaat (anak) hendaklah warganegara Malaysia dan kelahiran Negeri Perak mulai 1 Januari 2010 selepas jam 12.00 tengah malam.

3. Ibu atau bapa kelahiran Negeri Perak ; atau

4. Ibu atau bapa kelahiran Negeri Perak tetapi sedang beralamat di luar Negeri Perak dan telah bermastautin di Negeri Perak lebih daripada 10 tahun (Perlu Surat Pengesahan Bermaustatin Di Negeri Perak lebih 10 tahun dari Penghulu Mukim/ Ketua Kampung) ; atau

5. Ibu atau bapa kelahiran luar Negeri Perak tetapi telah bermastautin di Negeri Perak lebih dari 10 tahun. (Perlu Surat Pengesahan Bermaustatin Di Negeri Perak lebih 10 tahun dari Penghulu Mukim/ Ketua Kampung)

6. Ibu atau bapa kelahiran Negeri Perak tetapi ANAK LAHIR DI DAERAH YANG BERSEMPADAN dengan Negeri Perak (Hospital Bersalin terletak di Pulau Pinang, Kedah dan Selangor). (Perlu Surat Pengesahan Bermaustatin Di Negeri Perak lebih 10 tahun dari Penghulu Mukim/ Ketua Kampung)

7. Pendapatan (isirumah) di bawah RM 5,000 sebulan (mulai 1 Januari 2019).CARA PERMOHONAN

Sila buat permohonan bantuan dengan langkah berikut:

1. Dapatkan Borang Permohonan Tabung Simpanan Pendidikan Anak Perak di Pejabat Yayasan Perak, pejabat Pusat Khidmat Masyarakat Dewan Undangan Negeri (DUN) di kawasan masing-masing atau muat naik borang permohonan di laman web berikut :


2, Kepada sesiapa belum mempunyai akaun SSPN-i, sila daftar melalui borang yang disertakan di bawah :3. Sediakan dokumen sokongon tersebut :

  • Salinan Sijil Kelahiran ATAU Saliran MyKid, Salinan Kad Pengenalan (MyKad) ibu atau bapa yang lahir di Perak
  • Salinan Penyata Pendapatan yang disahkan oleh Pegawai dari Kumpulan Pengurusan dan Profesional Gred 41 / Gred 3, Kumpulan A ke atas.
  • Surat Pengesahan Bermaustatin Di Negeri Perak Lebih 10 Tahun dari Penghulu Mukim/ Ketua Kampung
  • Sekiranya bekerja sendiri, sila dapatkan Pengesahan Pendapatan daripada Penghulu / Ketua Kampung kawasan masing – masing.
  •  Sila sertakan bersama borang permohonan pembukaan akaun Skim Simpanan Pendidikan Nasional (SSPN) yang siap diisi.
  • Borang Permohonan –  Sokongan/Perakuan – ADUN / Penghulu / Ketua Kampung (Kawasan tempat tinggal di Negeri Perak sahaja)
  • Permohonan yang tidak lengkap atau tidak disertakan dokumen sokongan yang diperlukan akan DITOLAK.


4. Hantar borang permohonan dan dokumen sokongan di alamat berikut:

Yayasan Perak,
Tingkat 1, Wisma Yayasan Perak,
No. 111, Jalan Sultan Idris Shah,
30000 Ipoh PerakUntuk maklumat lanjut dan buat semakan kelayakan Tabung Simpanan Pendidikan Anak Perak, pemohon boleh rujuk di laman web Yayasan Perak.